söndag 13 januari 2013

Inner Mean Girl, IMG

Det den första kursen gick ut på var bl a att identifiera sin IMG. Den inre bråkstaken, kritikern och sabotören. Rösten inne i ditt huvud som säger saker som: "Det förstår du väl att du inte klarar av" "Du kommer aldrig att bli älskad" "Så här bra kan det väl inte vara - det händer nog något dåligt snart" "Du är inte lika bra som..." "Vem tror du att du är?"
Men hon kan ha en annan sida också, och säga saker som "Du är mycket bättre än henne" och jämföra dig med andra på ett ohälsosamt sätt.

Och saken är den: alla har denna röst inom sig. Det är inte bara du! Och den dyker upp i situationer som vi känner att vi inte riktigt klarar av, när vi känner oss sårbara - men också om vi tror att vi minsann är mycket bättre än någon annan. Den dyker upp i olika områden i livet, kring familjen, i jobbet, kärlekslivet, kring pengar och hur du ser på dig själv och din kropp.

Det finns väldigt många varianter av denna IMG. Jag tror vi kom upp i 17 olika i kursen. Och man har nog haft någon av dessa i sig någon gång - och vissa av dem oftare än andra.

Vi fick lära oss att identifiera den eller de IMG vi hade inom oss. Vi tog fram dem i ljuset, namngav dem, målade deras porträtt, tittade på dem från olika håll och kanter. Vilka attribut kom de med? När kom de fram, och varför? För först när man erkänner dem kan man göra något åt dem. Och de gällde inte att försöka förhindra dem från att dyka upp - utan att istället "älska dem till de försvann".
Och kanske försvinner de inte helt och hållet - de dyker ju upp ibland. Men då är de lättare att känna igen dem - och lättare att hantera.

Min IMG fick namnet Yrvädret Yrla. Av den anledningen att hon dyker upp fort som blixten, yr runt och hetsar, stressar, är ettrig och vill att jag ska skynda, göra bättre, skärpa till mig... Och även om hon fortfarande dyker upp ibland, så är hon inte konstant närvarande - och när hon dyker upp kan jag  ibland t o m ta det med ett leende - "jasså, där är hon..."

Hur går man då tillväga för att få henne att lugna ner sig? Jo, man använder sig av en trestegsprocess och ställer sig följande frågor:

1. VAD SÄGER MIN IMG?
Lyssna på henne. Vad är det hon vill? Skriv ner det eller säg det högt för dig själv.

2. BLUNDA. TA ETT DJUPT ANDETAG. VAD VET MIN INRE VISHET, IW? 
Vad säger min intuition? När du är lugn och ställer frågan kommer det hela i en annan dager. Du vet sanningen inom dig.

3. FÖRSEGLA SANNINGEN.
Upprepa det din IW vet är rätt och försegla med en gest (typ tummen upp eller något annat du tycker passar). Du har nu ersatt det din IMG säger i ditt huvud mot de lugnande orden från din IW, och gesten gör att din IWs ord förstärks i ditt sinne.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar