fredag 1 mars 2013

Mars - enkelhetens månad

March - month of Simplicity





Ariana Pritchett, livscoach och medhjälpare till Amy Ahlers och Christine Arylo, var kursledare under Inner Wisdom-kursen i mars. Ariana har en blogg där hon bl a skriver om inredning, arbete, tankar, familj, odling och om att leva enkelt. Gå gärna in och titta på hennes inspirerande blogg! http://simplylivingcoaching.com/.

Det händer ibland att livet känns fullspäckat och att allt går i ett väldigt högt tempo. Mycket ska hinnas med, man rusar runt, allt läggs på hög till ett senare tillfälle (som man inte kommer till då annat hunnit emellan) och allt känns allmänt rörigt. Reklam och post samlas på hög. Skafferiet är halvfyllt med varor som sett sitt bäst-före-datum flera månader tidigare. Omaka strumpor och vantar med hål fyller garderoben. Hur lätt är det inte att man samlar på sig saker man egentligen inte vill ha, bara för att man inte tar sig tid att rensa? Och hur lätt är det inte att man tänker samma negativa tankar om och om igen, trots att man egentligen inte vill? Vare sig röran visar sig i ditt hem, i ditt proppfulla schema, i dina relationer, eller i dina tankar, så är det väldigt dränerande på energi.

Det är dock viktigt att förstå att detta med enkelhet inte handlar om att ha ett kliniskt rent hem där allt är sorterat och organiserat in i minsta beståndsdel. Det handlar istället om att göra sig av med allt onödigt man har runt omkring sig: saker, prylar, kläder, människor, skräpmat, tankar, sin långa att-göra-lista... Allt som hindrar dig från att leva ditt bästa liv och skina klart. Allt det som är i vägen för dig och som hindrar dig från att komma i kontakt med din IW och den du egentligen vill vara.

Det handlar inte om att aldrig mer ha en skräphög med papper på köksbordet, om det inte är just det som känns viktigt för dig att sortera bort i ditt liv förstås. För det är olika för alla. Hur behöver du ha det runtomkring dig för att kunna leva ditt bästa liv? Vad behöver du skala av och minska på i ditt liv för att känna att du kan andas fritt?

Det handlar om att vara ärlig mot sig själv och se över vad man behöver rensa ut.

Vissa dagar handlar enkelhet om att diska och göra fint i köket. Vissa dagar handlar det om att låta bli, att få göra ingenting och inte bry sig om hur det ser ut runtomkring. För det är också enkelhet! Det handlar om att ta den lätta vägen och inte forcera något, eller tvinga sig att göra saker, utan att vara i enkelheten och följa med i sitt livs flow.

Ariana beskrev detta tema utifrån hennes egen bakgrund med en släkt som levde i husbåtar: om man bor på en båt kan man inte ha en massa onödigt skräp, för då sjunker båten. Är den för tung stannar den och orkar inte följa med strömmen. För dem var det en nödvändighet att endast ha det viktigaste kvar. 

Röran håller dig också från att värdesätta det som är viktigt i ditt liv, då allt onödigt är i vägen. Om du har skräp överallt syns inte ditt vackra familjefoto eller den lilla keramikskålen ditt barn gjort till dig. Du hittar inte heller dina solglasögon eller nycklarna till förrådet när du behöver dem. De försvinner bland allt det andra, begravs bland all bråte. Hur många behöver du egentligen av en och samma sak? Behöver du fem sjalar, sju olika läppstift, fjorton olika kokböcker? Hur många behöver du för att det ska vara tillräckligt för dig?

När du rensar ut får de saker som du älskar en chans att komma till sin rätt och får den respekt de är värda.

Samma sak gäller för din kalender. Om den är fulltecknad och du bara har en kvart för dig själv på hela dagen, då kommer du inte kunna njuta av dessa minuter, utan dina tankar vandrar redan till vad du ska göra härnäst. Det finns då inget utrymme för dig att komma till ro och göra sånt du behöver för att må bra.
Hur många timmar måste du sitta framför TVn eller kolla Facebook? Det kanske inte är det som är det viktiga här i livet? Hur många timmar måste du sitta i telefon och lyssna på hur din moster gnäller över allt och alla? Det kanske är dags att rensa bort det?

På vilket eller vilka områden i ditt liv känns det som att du har kört fast, känner dig orolig och oinspirerad? I det område där det känns komplicerat och jobbigt för dig är ett ställe där du inte har utvecklat den feminina superkraften enkelhet. Så vad sägs om att börja där?
Här är tre frågeställningar att grunna över denna månad:
  • Vilket område i ditt liv behöver den största utrensningen (fysiskt, mentalt, socialt eller känslomässigt)?
  • Vilka lögner har du intalat dig själv som gör att du håller kvar allt det överflödiga i ditt liv?
Stilla dig, blunda och ta ett djupt andetag, och ställ dig sedan denna fråga:
  • Vilken sanning tillåter jag inte komma fram på grund av allt som distraherar mig i mitt liv?
Enkelhet i ditt liv tillåter allt du vill ha och allt du värdesätter få en chans att visa sig och växa.
Fundera över detta så återkommer jag med lite fler tankar och frågeställningar om några dagar.

Lycka till!

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar