onsdag 20 mars 2013

Enkelhetens månad - jättedjupt

I dagens samhälle har det nästan blivit en norm att man hela tiden ska vara upptagen och ha massor med projekt på gång. Barnen ska vara med i en massa fritidsaktiviteter och man ska själv gå och träna, träffa vänner och vara med i olika föreningar och styrelser. Om man inte är med i allt detta känner man sig lat eller utanför, och får dåligt samvete att man inte gör tillräckligt... Men är det ok att man ställer upp i allt detta och känner sig helt slutkörd varje kväll i veckan? Man får inte ihop vardagen, skyndar hem från jobbet, lagar någon snabbmat för att hinna slänga i sig lite att äta innan man ska skjutsa barn till pianolektion eller själv hinna iväg på något möte. Är det så vi vill ha våra liv? Känns det lugnt, skönt och harmoniskt?

Och vi fyller våra hem med onödiga prylar, saker som vi tror att vi behöver, som sedan bara står oanvända. Vi blir påverkade av reklam och tror att dessa saker är oumbärliga för ett tillfredsställande liv. Men vi behöver inte fylla våra liv med saker för att bli lyckliga. Vi har allt vi behöver inombords för att vi ska känna oss lyckliga. Det gäller bara att vi tar oss tid och letar fram det...

Jag har i tidigare inlägg skrivit att jag tycker vi ska stänga av TVn denna månad för att minimera yttre och negativ påverkan så mycket som möjligt. Att sätta en "Reklam - nej tack" skylt på brevlådan är ett annat sätt. Det är inte bara så att vi påverkas att köpa saker vi ej behöver, utan reklamen påverkar oss undermedvetet, och får oss kvinnor från riktigt unga år att känna att vi inte är tillräckliga i något avseende. Vi blir itutade att vi inte är tillräckligt bra, smala eller snygga, och det leder till kvinnor med dålig självkänsla och ätstörningar. Amerikanskan och feministen Jean Kilbourne har gjort en uppmärksammad dokumentär kallad "Killing us softly" där hon beskriver hur reklamen är manipulerad och foton retuscherade och ger oss en skev bild av kvinnokroppen och hur vi uppfattar oss själva. Supermodellen Cindy Crawford lär ha sagt "Jag önskar jag såg ut som Cindy Crawford", då bilderna på henne var så retuscherade att hon inte kände igen sig själv... Vi mår bättre utan denna negativa påverkan i våra liv.

När livet hela tiden går i ett, och vi fyller våra hem med onödiga prylar, så får våra rätta jag ingen chans att komma till sin rätt. Vi hinner inte pausa, sätta oss ner och lyssna till vår inre röst, och känna efter vad vi vill med våra liv eller vad vi behöver för att må bra. Det kan till och med kännas läskigt att börja våga lyssna. För tänk om det faktiskt är så att vi känner att våra liv inte riktigt är så som vi vill att de ska vara...

Hur skulle du vilja att ditt liv såg ut om du själv fick bestämma? Skulle du välja ännu flera prylar och måsten, eller skulle du kanske välja att tillåta dig att bara vara en kväll i veckan. Alldeles själv. I lugn och ro. Och njuta av att slippa stressa.

Övermäktighet och yttre påverkan behöver inte vara din realitet. Du kan välja här och nu att bestämma dig för vilka måsten och åtaganden du vill ha i ditt liv, och vilka du väljer att tacka nej till. Du kan välja att omge dig med lugn, enkelhet och harmoni. Du kan välja det du känner att du mår bra av och det som är bäst för dig själv. Gör din dagliga rutin och kom närmare dig själv istället.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar