onsdag 13 mars 2013

Enkelhetens månad - ännu lite djupare

Vi har i de tidigare inläggen denna månad gått igenom frågeställningar för att ta reda på vilka områden man vill rensa ut i sitt liv, och vi har även gått igenom frågeställningar till hur man avgör vilka saker man skall spara eller slänga. När vi nu har dessa redskap kommer två frågeställningar till som kommer hjälpa dig att minimera det du tar in i ditt hem. Om du är ute och shoppar ställ dig följande två frågor:
  • Har jag plats för detta?
  • Hur länge kommer ja ha användning för detta?
Bara genom att fundera kring detta avstår man från onödiga inköp. Och vad sägs om detta lilla tips för att minimera prylarna i ditt hem ytterligare: För varje sak du handlar och tar hem till din bostad, gör dig av med TVÅ gamla saker.

Jag har länge varit intresserad av feng-shui, och tycker att det i lagom dos är ett fantastiskt redskap för att förhöja trivseln i sitt hem och sitt liv. Så länge det inte blir ett måste och känns som ett tvång förstås. För det kan nämligen vara en ganska fin balansgång, så det gäller att hålla det på rätt nivå för en själv.

Den första feng-shui boken jag fastnade för var Karen Kingstons "Rensa i röran med feng shui" som är en bra grund om man vill lära sig mer om tänkesättet kring feng shui och varför det är bra att rensa ut i sitt hem och sitt liv. En annan författare som har skrivit flera vackra böcker med inspirerande bilder är Mary Lambert. I hennes "Rensa, röj och förändra - 101 steg mot ett bättre liv" kan du få hjälp att gå igenom ditt hem rum för rum.

Inom feng shui är det inte bara viktigt med vad man har för saker i sitt hem, utan mellanrummet, omgivningen, är också väldigt viktig. Detta för att qi (livsenergin) ska kunna flöda fritt. Till varje föremål man har hemma bör man ha ett område runt om med luft, så att föremålet kommer till sin rätt. Man går inte till ett konstmuseum och hittar en massa tavlor tätt inpå varandra, utan man visar upp en målning i taget, så att man kan njuta av den. På samma sätt borde man ha det hemma. Idealet är att ha lika mycket luft som möbler och prylar, dvs 50% av ditt hem skall vara tomt... (fast ett hem ska vara hemtrevligt också!).

Om man vill rensa exempelvis en låda på feng-shui vis, så kan man göra så här: Ta ut alla prylar och sortera det i tre högar: till höger för JA (det som ska sparas) till vänster för NEJ (slängas/återvinnas) och i mitten för VET INTE. Tänk inte för mycket, utan första tanke/känsla du får om en sak lägger du i respektive hög. Torka ut lådan och lägg tillbaka alla JA-saker. Sedan går du igenom allt som hamnade i VET INTE-högen och lägger dem antingen i NEJ högen eller tillbaka i lådan. Även om alla saker från lådan hamnar i JA-högen så är det okej; du har tagit ut dem, tagit i dem, och energin har rörts runt.

Vid en utrensning kan det vara bra att ha en vän till hjälp, inte bara för att fysiskt hjälpa till att slänga saker, utan det kan vara bra att ha någon du kan rådfråga när du känner att du själv inte kan bestämma vad du ska spara eller slänga. En vän har inte din känslomässiga anknytning till dina föremål utan kan lättare se om det är skräp! För det är så att varje föremål i våra hem har en historia som den viskar till oss. Och varje hög med saker representerar mågot oavslutat i vårat liv. Detta tynger oss, medvetet eller omedvetet, och nu ska vi våga släppa taget om allt som är i vägen för att förverkliga oss själva!

Ställ dig frågan vad du vill uppnå med din utrensning. För tänk om du rensade med en avsikt att släppa in annat i ditt liv? Vare sig det handlar om saker, personer, idéer eller pengar så blir det något helt annat en en vanlig städning. Det blir mycket lättare att släppa taget om onödiga saker om man exempelvis tänker "Jag rensar ut för att göra plats för mer kärlek att kunna komma in i mitt liv".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar