fredag 1 november 2013

Vänliga månaden - resumé

Att vara vänlig i ord och handling både mot sig själv och andra är inte alltid så lätt. Man vill ju så gärna, och ibland finns inte tålamodet där. Men man vinner så mycket på att börja tänka i nya banor.

Don Miguel Ruiz gav på 90-talet ut en bok som heter Fyra grundstenar till ett bättre liv (The four agreements). I den tar han upp fyra väldigt viktiga delar att lära sig "behärska" om man vill komma till ro i sitt liv. Det är så enkla och självklara saker - och samtidigt kan det samtidigt vara väldigt svårt. Den första punkten handlar om att vara oklanderlig i sitt tal. Det handlar om att mena vad man säger, men inte bara. Brené Brown förklarar det bra i sin bok The gifts of imperfection där hon skriver om konsten att vara autentisk. Det är en svår balansgång, men handlar om att vara ärlig utan att få andra att känna sig obekväma; att säga det man känner utan att såra någon och att stå upp för sig själv och våga hålla på sin åsikt även om man går mot strömmen.

De två nästföljande punkerna i Ruiz bok handlar om att inte ta något personligt och att inte döma på förhand. Detta kan vara väldigt svårt att lära sig. Man får en uppfattning om vad någon tänker eller tycker - utan att ha frågat personen i fråga - och det blir till ens sanning och verklighet. Eller man förutsätter att saker och ting kommer att bli på ett visst sätt för att det blivit så hittills. Den fjärde och sista punkten handlar om att alltid göra ens bästa. Gör vi det...?

Denna månad har vi försökt att avstå från att bli påverkade utifrån. Detta för att vi ska hitta tillbaka till oss själva och våra egna åsikter. Att slippa bli påverkade utifrån och börja fundera själv. Vad vill jag? Vad tycker jag? Vad känner jag? Jag hoppas också att det har fått dig att känna ett inre lugn, och slippa en massa onödig stress.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar