tisdag 3 december 2013

December - Tacksamhets- och Reflektionsmånaden

Denna månad, årets sista, bakar vi ihop både tacksamhet och reflektioner. Vi ska lära oss om tacksamhet och vad det kan göra för våra liv om vi börjar praktisera det. Vi ska också ta oss en titt tillbaka på året som gått och se hur våra liv har utvecklats. Till hjälp för detta ska vi läsa igenom vad vi skrivit i våra "Wheel of Reflections", och om du varit med från början har du nu kanske redan börjat skriva på ditt tolfte hjul.

Det är nog snart tjugo år sedan jag fick lära mig om att skriva tacksamhetsdagbok på The Oprah Show. Oprah intervjuade Sarah Ban Breathnach om hennes bok "Simple Abundance - a daybook of comfort and joy". Jag kan inte annat än varmt rekommendera denna bok. Den borde finnas i varje kvinnas hem, oavsett hur ung eller gammal man är. Denna bok finns även på svenska och heter då "Inre rikedom - vägen till självkänsla, glädje och harmoni". Men jag måste säga att den amerikanska versionen är mycket bättre. Det är något med känslan som går förlorad i översättningen, och framför allt är omslaget mycket vackrare i original. Om du inte vet vad du ska önska dig i julklapp har du nu något att skriva på din önskelista - eller varför inte köpa den till dig själv! I boken finns en liten inspirerande text till varje dag under året, och de får en verkligen att tänka till. Det var efter att ha läst denna bok som Oprah började att skriva tacksamhetsdagbok; något som hon säger förändrade hennes liv.

För att börja lära oss att verkligen praktisera tacksamhet behöver vi få in det i vår vardag. Genom den dagliga rutinen blir detta snart något helt naturligt.

Daglig rutin
Varje morgon: När du går till jobbet, eller varför inte på en gång när du vaknar; börja se dig omkring och lyssna. Du har så mycket "självklara" saker omkring dig som du kanske inte ens reflekterar över, men om de inte skulle finnas där skulle du sakna dem. Soluppgången, doften ute precis innan första snön, ditt barn som nynnar på en melodi, sms:et från den du håller kär. Börja lägga märke till saker i din vardag.
Under dagen: pausa ibland. När du känner dig stressad, blunda och ta några djupa andetag och tillåt dig att bara vara. Öppna ögonen och ta en titt på allt du har runtomkring dig.
Varje kväll: skriv ner fem saker som du är tacksam över med dagen som har varit. Det är de små sakerna som gör skillnad.

Som Oprah Winfrey säger: när du börjar leta efter saker att vara tacksam över kommer mer och mer saker att visa sig för dig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar