tisdag 1 oktober 2013

Oktober - vänliga månaden

October - Month of Good talk


Denna månad ska jag förutom att ta upp ämnet att "tala vänligt" även ta upp media (eller snarare frånvaron av den) för att på så sätt minska på negativa influenser i våra liv. Vi ska lära oss att vara vänliga inte bara mot andra utan även oss själva. Jag skrev redan under enkelhetens månad, i mars, om Jean Kilbourne och hennes dokumentär "Killing us softly", och kommer att spinna vidare lite kring den denna månad

Vi blir påverkade konstant av vår omgivning, även när vi inte tror det. Någon säger något, du ser en reklampelare, du ser nyheter på TV... Och saken är den att den mesta informationen är negativ.

"Måste han säga sådär" kanske kollegan utbrister. Och du kanske svarar "ja, det är inte klokt"... utan att du ens hinner reagera på vad du själv har sagt. Med dina ord har du förstärkt vad din kollega känner, och du har själv uttryckt något negativt som egentligen inte var meningen. Du kanske inte alls tycker så. Det är bara något man säger. Kanske av gammal vana. Det är också ett sätt att känna tillhörighet med en person; men man tar samtidigt avstånd från någon annan.

"Varför gör jag alltid såhär?" kanske du utbrister om dig själv. Du trycker ner dig själv och vill dessutom ha medhåll av din omgivning.

Och hur är det nu med skvaller? Vi vet väl alla att det inte finns något positivt med det, och vi vill väl kanske tro att vi själva inte sysslar med sånt. Men hur är det egentligen? Har du själv sagt "Men vad hade hon på sig?" eller "Han sjunger ju hur falskt som helst". Det behöver inte ens vara om någon man känner, det kanske bara är om någon man sett på TV. Men likväl är det skvaller.

Och var går gränsen med att skvallra och vara saklig? Jo, kortfattat kan man säga så här. Om du säger något om en person när denne inte hör - och som du aldrig skulle våga säga direkt till personen i fråga - ja, då är det skvaller.

Skvallrets olika sidor

Att vara den skvallrande - du är den som sprider lögner, halvsanningar eller elaka kommentarer.
Att delta i skvaller - du håller med eller kommenterar någon annans skvaller (det krävs minst två för att skvallra).
Att lyssna på skvaller - du står bredvid och lyssnar på andra som skvallrar utan att säga emot eller utan att gå därifrån.
Att se på skvaller - att läsa en skvallertidning (om än bara hos frisören), eller se en kändis uttala sig om en annan kändis i något mindre nogräknat program på TV. (Bara för att du inte känner personerna ifråga så är det ju ändå skvaller).

Vad vinner vi på att utesluta allt detta i våra liv? Jo, vi slipper allt gift som elaka ord sprider i sin omgivning, vi och personer i vår närhet blir mer positiva, och sist men inte minst får vi mer integritet.

Och vi kanske tror att vi redan idag lever helt skvallerfritt; men det är faktiskt svårare än man kan tro! För är det inte så att man gärna vill ställa sig och lyssna när man hör ens vänner prata om någon man själv kanske har en åsikt om? Kanske om en politiker som sagt något, eller kommentarer om chefen... Och blir man inte lite nyfiken ibland när man ser kvällstidningarnas löpsedlar?

Daglig rutin
Varje morgon: Säg detta innan du går upp ur sängen: Idag ska jag bara säga vänliga saker. Jag ska inte skvallra eller använda elaka ord, vare sig mot mig själv eller mot någon annan. Det jag säger ska vara snällt och sakligt eller så säger jag det inte alls.

Under dagen: Om du hör någon skvallra: säg att du inte vill prata om någon som inte kan försvara sig, eller gå därifrån.

Varje kväll: Reflektera över dagen som varit och hur du agerade. Gick det lätt eller var det svårt? Kan det vara så att världen är en lite vänligare plats idag tack vare just dig?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar