måndag 5 augusti 2013

Augusti - sårbarhetens månad

August - month of Vulnerability


Denna månads fokus är sårbarhet. Det kanske låter väldigt negativt. Det kanske låter skrämmande eller svårt. Men denna feminina superkraft är en väldigt stark och vacker kraft som vi inte ska vara rädda för. Det är en ganska missförstådd superkraft, och har setts som en svaghet. Men detta är inte alls sant. Vi ska lära oss att få denna superkraft att arbeta för oss och tjäna både oss själva och världen. Att våga visa sig sårbar är att vara riktigt stark.

Vi föddes alla till världen som små, oskyldiga, sårbara personer med ett behov av hjälp från omgivningen. Vi tog emot allt vi kunde få och var öppna för allt. När vi sedan under vår livs resa stötte på hinder och besvikelser byggde vi upp en mur kring våra hjärtan och tillät oss inte att visa oss sårbara för andra längre. Det fanns ju en risk att vi kunde bli besvikna... Men vi ska ta bort denna mur. Vi ska våga vara sårbara denna månad. Om du följt mina tidigare inlägg och gjort övningarna så är du idag en person som håller på att ta tillbaka alla dina superkrafter som du hade med dig vid födseln.

Men innan vi börjar med detta så ska vi fira det vi upplevde förra månaden. Vilka saker fick du uppleva för att du vågade bjuda in saker i ditt liv? Vad blev du själv inbjuden till för att du hade öppnat upp ditt hjärta?

---

Om man går till ordboken och slår upp ordet sårbar så betyder det "att ge vika för angrepp"eller "att vara själsligen känslig", och söker man efter synonymer så hittar man ord som ömtålig, känslig och skör...
Men att våga vara sårbar handlar inte om att vara en dörrmatta och låta folk köra över en. Det är tvärtom att våga vara stark och öppen, våga visa sina känslor och låta andra komma nära inpå. Om du vill kunna få ta emot genuin kärlek från vänner, en partner, dina nära och kära, är du tvungen att våga vara sårbar. Du måste våga visa dina känslor och ditt äkta jag. Även om du känner dig ratad i någon situation, så har du själv kraften att känna din egen kärlek.

Vi skapade under vår uppväxt en mur kring oss som ett skydd då vi trodde att vi behövde leta utanför oss själva efter kärlek. När vi blev ratade eller någon sårade oss trodde vi att vi inte kunde få kärlek. Muren runtom oss lät vi bli högre och tjockare. Men vi förstod inte att all kärlek vi behöver redan finns inom oss och att vi inte behöver någon mur till skydd.

Att vara sårbar handlar om att våga vara äkta och visa sitt sanna jag, även om man inte är perfekt. För finns det egentligen någon som är det? Det handlar om att våga visa sig för världen just som man är, och våga vara stolt över det.

Färger får oss i en särskild stämning, och för att öka upp sårbarhet i våra liv kan det vara en idé att omge sig av färgen rosa; kärlekens färg. Vi kan göra detta antingen i våra kläder eller i detaljer i våra hem. Kanske krypa upp i soffan och vira om sig en rosa filt, eller varför inte ta på sig en rosa kjol.

Vad finns det då för hinder i vägen mot att våga vara sårbar?
Jo, det som kan blockera oss är bland annat detta:
  • Vi tror att sårbarhet är en svaghet.
  • Vi jämför oss med andra och tror att vi är antingen sämre än andra, eller bättre än andra.
  • Vi tror att vi måste vara perfekta, eller tror att andra är perfekta.
  • Vi tror att vi måste vara helt självständiga och inte får ta hjälp av andra.
Hur kan du då märka om du själv eller någon i din närhet inte vågar vara sårbar? Jo, du märker detta:
  • Vid en omfamning: Du står liksom en halvmeter ifrån och vågar inte krama om ordentligt. Hur kramar du om andra?
  • Du har svårt med intimitet och låter inte någon komma dig in på livet. Känns det jobbigt om någon visar sin kärlek för dig? Tar du ett steg tillbaka?
  • Du låter inte någon se hela dig utan du har dolda sidor inom dig som du aldrig vågat visa för någon annan. Du skäms för delar av sig själv och tror att folk skulle ta avstånd om någon fick veta.
  • Du är alltid i försvarsställning och känner att du måste försvara dig själv eller andra i diskussioner, men du vet inte riktigt varför du känner så.
  • Du känner dig överlägsen andra, eller underlägsen andra, i vardagliga situationer.
  • Du ställer upp för andra hela tiden, men du skulle inte låta någon annan göra någonting för dig.
  • Du känner dig uttröttad av att ställa upp för andra, men du känner inte att du har någon att öppna upp dig själv för.
Så här märker du om du lever som en sårbar person:
  • Du känner dig nervös för att avslöja saker om ditt innersta, men du gör det ändå.
  • Du känner dig sedd för den du verkligen är.
  • Du känner dig stöttad och villkorslöst älskad, och du låter folk visa dig sin kärlek.
Även om du blir sårad av något låter du ditt hjärta fortfarande vara öppet och vågar gå vidare och vara sårbar för andra. Om du känner kärlek för någon annan är du inte rädd för att visa det öppet och hjärtligt.

1. I vilka områden känner du svårighet med att visa sårbarhet?
2. Var känner du att du redan vågar visa din sårbarhet?

Nu har du fått en hel del att fundera över. Här kommer din dagliga rutin att följa för att öppna upp din sårbara sida. Jag återkommer om några dagar med lite mer tankeställningar.

Varje morgon: Sätt din vänstra hand över hjärtat och sedan den högra handen ovanpå det, och säg detta mantra några gånger: "Det är säkert för mig att vara sårbar."

Under dagen: Notera när det kommer en situation där du har möjlighet att öppna upp dig. Våga kasta dig ut i det okända och se vad som händer när du visar din sårbarhet. Låt inte tillfället gå dig förbi och sedan ångra att du inte försökte... Du vågar! Gör som Nike-reklamen: Just do it!

Varje kväll: Reflektera över dagen som varit. När vågade du visa upp ditt sanna jag? Vad blev resultatet av att du tordes?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar